Van de Sande Ecologische Tuinen

Onderhoud

Ik doe voor alle soorten tuinen het onderhoud. Groot of kleine, particuliere of bedrijfsmatige. Dit kan eenmalig zijn of een periodieke afspraak, u kunt zelf nadenken over hoe graag u zelf in de tuin werkt, aan de hand van uw beslissing gaan we kijken wat voor contract het beste bij u past. Met een onderhoudscontract hoeft u zich geen zorgen meer te maken over uw tuin en kunt u van een mooie onderhouden tuin genieten. Dit alles wordt naar uw wens gemaakt.

Benieuwd wat mogelijk is? Bel 0645316685 of stuur een mail naar Info@vdsandeecologischetuinen.

Snoeien

Elke periode heeft zijn eigen onderhoud nodig!

In het voorjaar voordat alles weer mooi begint uit te schieten moeten alle vaste planten, siergrassen en vorstgevoelige planten worden gesnoeid. Het gazon mag worden geverticuteerd, bemest en worden doorgezaaid zodat u een mooi groen gazon krijgt en de planten weer kunnen gaan groeien.

In de zomer, na de langste dag worden alle hagen gesnoeid en wordt bekeken we of er struiken of bomen gesnoeid moeten worden.

In het najaar word de tuin weer mooi klaar gemaakt voor de winter. Struiken die sterk genoeg zijn in de winter worden gesnoeid. De hagen kunnen strak worden gezet. Het laatste onkruid word verwijderd en de tuin kan gerust de winter door.

Waar nodig is wordt het blad verwijderd. Graag zou ik een aantal tips willen geven waarom dit erg jammer zou zijn!

  • Ten eerste is het een beschermlaag in de winter, voor plant en dier. Zoals we hebben gezien in de winter van 2021 is moeder natuur niet te voorspellen. Een week sneeuw en -15 graden s ’nachts.
  • Het bladerdek zorgt er voor dat er beter vocht wordt vast gehouden in de zomer. En zo hoeft u minder (grond)water te verspillen.
  • Voordat de bladeren van de bomen en struiken vallen, trekken deze veel bouwstoffen terug de plant in. Denkend aan stikstof, (zorgt voor groei van de plant) fosfor. (zorgt voor een betere wortel capaciteit) Alleen calcium (verbeterd de bodemstructuur) trek hij niet terug en dat blijft dus in de bladeren die op de grond vallen. Gratis bemesting dus.
  • En het leukste van alles, het trekt een hoop nieuwe vogels aan. omdat je extra schuilplekken maakt voor allerlei kleine diertjes. Zo krijgen vogels in de gaten, na enige tijd en zij zullen hier van genieten in het voorjaar.
  • En het is onderhoudsvriendelijk, onkruid krijgen minder kans om door de bladeren heen te groeien.

Onkruid

Tussen de snoeibeurten door kan het onderhoud van het onkruid in de borders en in de bestrating worden gedaan. Ook hier wordt gekeken naar wat uw wensen zijn.

Tussen de bestrating kan worden gewerkt met een borstelmachine die het onkruid van boven af wegslaat. Dit kan worden gedaan met een bosmaaier of een borstelmachine.

Boomverzorging

Heeft u een boom waar veel dood hout in zit, die net een maatje te groot wordt of eigenlijk toch in de weg staat? Dan zorg ik samen met een boomverzorger dat uw boom wordt gesnoeid.

© 2024

Thema door Anders Norén